Menu Sluiten

Nationale Hypotheek Garantie (NHG)

Let op !

Als u een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie wilt afsluiten, kunt u een keuringsrapport nodig hebben dat is opgemaakt overeenkomstig het modelbouwkundig rapport voor de Nationale Hypotheek Garantie.

Ons  Bureau keurt de woning volgens deze NHG norm.   Een aanschrijving van de gemeente op appartementen is specifiek daarom wordt deze gelijk gesteld aan een bouwkundig rapport. Onze Bouwkundige keuringen zijn erkend door de NHG.

Bij een splitsing in appartementsrechten moet ten tijde van de splitsing worden aangetoond dat de appartementen in goede staat verkeren waarbij wordt getoetst aan de op dat moment geldende eissen.  Voorts is in de Woningwet geregeld dat bij appartementen een Vereniging van Eigenaren  (VvE) dient te zijn opgericht en dat deze is verankerd in de akte van splitsing  van appartementen. Ook is wettelijk verplicht dat een VvE een onderhoudsfonds moet hebben voor de gemeenschappelijke bouwdelen zoals dak, gevel, fundering en gemeenschappelijke installaties zoals liften enz.
Appartementen

In dit kader is de stichting van mening dat het bouwjaar niet langer aanleiding is voor het overleggen van een bouwkundig rapport. De Nationale Hypotheek Garantie heeft besloten de verplichting tot het overleggen van een bouwkundig rapport voor appartementen met een bouwjaar van 1940 of eerder te laten vervallen.   

Soms komt het voor dat een woning wordt aangekocht waarbij sprake is van dusdanig achterstallig onderhoud van de woning dat de gemeente de verkopend eigenaar van de woning heeft verplicht het achterstallig onderhoud te (laten) verhelpen. Dit wordt een “aanschrijving” genoemd. In een  aanschrijving wordt precies aangegeven welke werkzaamheden moeten worden uitgevoerd. Omdat een aanschrijving van de gemeente al zo specifiek  is, wordt deze gelijk gesteld aan een bouwkundig rapport.   

NHG Keuring nodig?​

Heeft u géén NHG keuring nodig?

Laat uw woning ten alle tijde bouwkundig keuren voor aankoop !

Lees meer informatie over de NHG